enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Cilt Kuruluğu ve Sebepleri

Cilt Kuruluğu ve Sebepleri

Cilt Kuruluğu

Cilt kuruluğu herkesin kulak aşinası olduğu bir tabirdir. Bebeğinden yaşlısına kadar her yaşta görülebilen bu durumu genelde bir nemlendirici bir krem ile çözmemiz genellikle işe yarar. Hatta bu yöntem çok kısa ve rahatlatıcı olduğu için gün içerisinde nemlendiriciyi hayatının bir parçası yapmış insanlar vardır. Belki de siz de o insanlardansınızdır. Ancak bazı durumlarda cilt kuruması ileri düzeyde olur. Böyle durumlarda da nemlendiriciler işe yarasa da uzun süreli bir etki gösteremezler. İşte o zaman devreye uzman yardımı girmesi kaçınılmazdır. Tıpta cilt kuruması ‘kserozis’ olarak nitelendirilir.

Cilt kuruluğunun Belirtileri Nelerdir?

Cilt kuruluğu aşırı derecede ilerlediği zamanlarda egzama denilen ve dermatit olarak da geçen bir cilt sorununun habercisi olabilir. Kuru ciltler egzamanın dışında şeker hastalığı (diyabet), düzensiz beslenme veya tiroid bozuklukları gibi sorunların belirtisidir. Bu gibi durumlarda bir cilt uzmanına görünmenin size çok faydası olacaktır.

Egzama: Ciltte oluşan iltihap anlamına gelmektedir. Kaşınma haricinde yanma, pullanma gibi sorunlara yol açar. Tedavi sürecine girilmedikçe hastalık gün geçtikçe ilerleyip daha ciddi boyutlara ulaşacaktır. Cildinizde kuruma oluşması, cildinizin pul pul olması, yanması, soyulması, kaşınması gibi sorunlara yol açacaktır. Bunlar yeteri kadar rahatsız edici olmasına rağmen bir de cildiniz bu kurumalar yüzünden çatlayabilir.

Bilirsiniz ki cildinizi mikroplara karşı koruyan koruyucu bir floraya sahipsiniz. Cildiniz kuruyup çatladığında bu florada açıklar meydana gelir. Bu açıklardan bir kez mikrop girdi mi, bu o bölgenin enfekte olduğu anlamına gelir. Çatlayan yer içten içe ağrı yapmaya rengi koyulaşmaya ve şişmeye başladıysa bilin ki o bölgede bir enfeksiyon gelişmiştir.

Cilt Kuruluğunun Nedenleri (Sebepleri) Nelerdir?

Cildin kuruması, cildinizin su veya yağ kaybetmesi ile orantılı şekilde gerçekleşir. Yani cildiniz ne kadar su kaybederse o kadar çok kurur. Ancak bazı kişilerin cildi diğer kişilere göre daha yağlı olabilir. Bu kişiler için cilt kuruması tabiri caizse kırk yılda bir gerçekleşecek bir olaydır. Ancak bunun aksine bazı kişilerde ise cilt diğer insanlara nazaran kurumaya daha müsaittir. Cilt kuruluğuna sebep olan nedenlerden en çok rastlayabileceklerinizi aşağıda sıralayım;

Yaş: Yaşımız ilerledikçe vücudumuz eskir. Tabi ki de eskiyen hiçbir şey işlemini tam olarak yerine getirememeye başlar. Aynı mantık ile cildiniz yaşınız ilerledikçe yağ bezlerinin yetersiz çalışmasından kaynaklanarak esnekliğini yitirir, yeteri kadar sıvı alamaz ve bu sebeplerden dolayı da cilt kuruluğu daha sık gerçekleşir.

İklim: Yaşadığınız ortamın cildiniz üzerine çok büyük bir etkisi vardır. Bunu sizin üzerinizden değil de başka bir örnek üzerinden anlatacağım. Öncelikle rutubetin nemden kaynaklanan bir sorun olduğunu belirtmek istiyorum. Eğer çok fazla nem var ise çok fazla rutubet olur. Şimdi deniz kenarında ve dağ başında iki eviniz olduğunu düşünün. Bunların hangisi daha çok bakım isteyecektir? Deniz kenarında bulunan evde nemden dolayı duvarlar rutubetleşecek iken dağ evinizde bu durum daha az yaşanacaktır. Şimdi asıl konuya dönelim. Eğer yaşadığınız yer denize yakın ve iklim şartları nemli bir bölge ise cildiniz daha nemli olur. Bu yüzden de kuruması bir o kadar güçleşir. Ancak aksine çöl gibi bir yerde yaşıyor iseniz, her gün düzenli olarak nemlendirici kullanmanız gerekebilir.

Güneş: Güneş sade bir açıklama ile cildinizi kurutur. Ancak güneş hayatımızda olmazsa olmazdır. D vitamininin aktifleşmesini sağlayan tek şey güneş ışığıdır. Bu yüzden güneşe çıkmayın diyemeyiz. Ancak aşırı güneşli havalarda yaz sıcağında öğlen 12’de dışarıya çıkmanız hem cildiniz hem de sizin açınızdan zararlıdır. Ancak güneş kremleri kullanmak cildinize iyi gelecektir.

Cilt hastalıkları: Çocuklukta yaşanan cilt hastalıkları geleceği de etkileyebilir. Yani çocuklukta yaşanan bir dermatit ileride cilt kuruluğu sorunu yaşatabilir. Ayrıca sedef hastalığının da cilt kuruluğuna yol açtığını belirtmekte fayda var.

Hormonal Değişimler: Özellikle menopoz dönemindeki bayan hastalarda tiroid bezinin düzensiz çalışmasından kaynaklanan cilt kuruluğu görülme oranı normal hastalara nazaran daha yüksektir. Bu yüzden menopoz döneminde, bu cilt kuruluklarının egzamaya yol açmaması için hayatınıza nemlendirici kremleri geçirmeniz tarafımca önerilir.

Kullanılan Bazı İlaçlar: Kullanılan idrar söktürücü veya bazı cilt kuruluğuna yol açabilen jel şeklindeki ilaçlar sadece kullanıldığı süreç boyunca cilt kuruluğuna yol açarlar. Yani siz ilacı bıraktığınız zaman cildiniz de normal haline dönecektir.

Cilt Kuruluğu Teşhisi Nasıl Olur?

Cildin kurumasında herhangi bir teşhise gerek yoktur. Kuruyan cilt zaten kurumuştur yani kendi kendine belli olur. Ancak eğer cildiniz son zamanlarda kurumaya başladıysa bu bir hastalığın habercisi olabilir. Bunu anlamak için mutlaka bir uzmana gözükmeniz gerekmektedir. Eğer doktor cildinizin kurumasına etki eden başka bir sağlık sorunundan şüphe eder ise, sizden birkaç test yaptırmanızı isteyebilir. Bu doğal bir durumdur çünkü doktorlar da işlerini garantiye almadan ilaç veremezler. Eğer size hiçbir test yaptırmadan teşhisi koyan ve ilacı veren bir doktor var ise o kişinin doktorluğundan şüphe edebilirsiniz.

Cilt Kuruluğunun Tedavisi

Nemlendiriciler: Cilt kuruluğu gibi bir probleminiz var ise sizin için ilk çözüm yolu düzenli olarak nemlendirici kullanmanız olacaktır. Kullandığınız nemlendirici cildinizi yumuşatarak cildinizin üzerinde çatlaklar oluşmasını engelleyecektir. Her nemlendiricinin içindekiler kısmında farklı maddeler bulunabilir. Eczane eczane gezip sizin için en uygun olanını bulmanızda fayda var.

İlaçlar: Eğer cilt kuruluğunuz ileri derecelere ulaştıysa doktorunuz bu sorun için size çeşitli kremler verebilir. Bu kremler içinde bulunduğu kimyasal maddeler ile cildinizdeki kızarıklıklara, çatlaklara, kaşıntılara iyi gelecektir.
Kuruluğa sebep olan alışkanlıkları değiştirmek: Eğer gün içerisinde elleriniz çok kuruyorsa bunun belli başlı nedenleri vardır. Bunun için soğuk günlerde eldiven takmak, her kuruluk hissettiğinizde nemlendirici sürmenin çokça faydasını göreceksiniz. Elleriniz çatlamayacak, ağrımayacak, yanmayacaktır.

Cilt Kuruluğundan Kurtulmak İçin Tedavi

Size bu konuda birkaç öneride bulunabilirim.Öncelikle belirtmek isterim ki sıcak su cildinize nem veren bazı yağları vücuttan uzaklaştırır. Bunun sonucunda cildiniz kuruyacaktır. Bu sebepten dolayı banyoda sıcak su yerine ılık su tercih etmek cildinizin kurumasının önüne geçmeniz için bir yol olabilir. Sabun ve etil alkol içeren ürünler cildinizin kurumasında ciddi derecede etkilidir. Böyle şeyleri kullanmaktan kaçının. Lazım olmadıkça kullanmayın.

Elinizi yıkamamanın hijyen bakımından kötü olması gibi bir durum var. Ancak çok ve gereksiz bir şekilde yıkamanın da cilt sağlığı bakımından zararları vardır. Eğer nemsiz bir yerleşim yerinde oturuyorsanız eviniz için nem oluşturan cihazları kullanabilirsiniz. Soğuğa dikkat. Soğuk kış aylarının korkulu rüyası çatlak ellerdir. Nemlendiriciyi hayatınıza iyice yerleştirin. Bu konuda en kesin çözüm yollarından birisi nemlendiricidir. Susuz kalmamalısınız.

Suyun hayatınızdaki önemi sadece cilt kuruluğu için değil. Su her organınız için ayrı bir önem arz etmekte. Eğer alkol almış, kusmuş veya fazla terlemiş iseniz vücudunuz aşırı sıvı kaybetmiştir. Bu yüzden cildinize yeteri kadar sıvı gidemeyecektir. Bu yüzden cildiniz kuruyacaktır. Bol bol su için…

Cilt kuruluğunun sebeplerinden bir tanesi ihtiyoz denilen doğumsal  yani genetik bir neden olabilir. Bu tür insanlar doğuştan bir kaç ay sonra özellikle bacaklarında pullanmalar başlar. Aileler çocuklarında aşırı cilt kuruluğunundan şikayet ederler. Genetik bir hastalıktır.

kuru cilt, kuru cilt bakımı

Ergenlik çağına kadar deride kuruluk ve aşırı pullanmalar görülebilir. Bu hastalığın gerekli olan nem alabilmesi dışında başka bir tedavisi yoktur. Telaşe yapmaya gerek yoktur. Bir dermotolog muayenesinden sonra uygun görülen krem kullanılmalıdır. İkinci bir neden de yaşlılarda özellikle olur belli bir yaştan sonra  cildin su oranı azalır, su tutma kapasitesi azalır, yağ salgısı azalır bu yüzden yaşlılarda cilt kuruluğu hatta yaşlılığa bağlı deri kaşıntılarıda bu sebeple çok sık olabilmekte.

Üçüncü bir neden ise allerjik bünyeli kişilerde atopik yapılı denilen kişilerde de bulunabilir. Atopik yapı  allerjiye yatkın olan kişi demektir. Alerjiye yatkın kişilerde egzaman vb. rahatsızlıklar sık görülebilmektedir. Bu yapıda olan kişilerin cilt yağ üretemedikleri için kuru bir cilde sahiptirler. Bu kişilerde de cilt kuruluğu çok fazla olabilmektedir. Bazı nedenlerde ilaçlardan olabilmektedir. Bazı tansiyon, kolestrol ilaçları vücutta kuruluğa neden olabilmektedirler. Günde iki seferden fazla yıkanılması ve sabunu sık kullanmak cilt kuruluğuna sebep olmaktadır.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica